Fittderma

bőrgyógyászati és orvosetésztétikai centrum

Hegkezelés

A hegek balesetek, sportsérülések vagy műtétek után fellépő, maradandó bőr-és kötőszöveti elváltozások. A mélyebb szöveteket is érintő sérülések esetén kóros hegesedés alakulhat ki. A sérülés után a regenerációs folyamatok elkezdődnek a bőrben és a bőralatti kötőszövetben . 

A szokványos heg az első fél évben vöröses színű és enyhén kiemelkedő is lehet, majd halványabb simább lesz. A hegképződés természetes folyamat és amennyiben nem okoz funkcionális zavart, nem fájdalmas vagy viszket nem igényel kezelést. A „normális” heget nem kell kezelni.

részletesen

A sebek gyógyulása függ az egyén genetikai adottságaitól, korától, nemétől, a testtájéktól és a sérülés típusától, méretétől. Kóros hegképződés során hipertrófiás heg vagy keloid alakul ki.

Vannak hegek melyek folyamatosan változnak, kiemelkedőbbé válnak az idő múlásával időjárás változáskor, mozgásra fájdalmassá válnak, ezeket hipertrófiás hegeknek nevezzük. 

Vannak a sérülés vagy műtét után hónapokkal kialakuló, elődomborodó folyamatosan sarjadó, feszülő hegek, melyek állandóan panaszt okoznak, illetve a területtől függően esztétikailag vagy funkcionálisan zavaróak, ezeket keloidnak nevezzük.

Bár a hegeket teljesen eltüntetni nem lehet, a mai korszerű lézerkezelések vagy több eljárást ötvöző megoldások segítségével lényegesen esztétikusabbakká tehetőek. 

Tapasztalatom szerint az 1 évnél fiatalabb hegek kezelése eredményesebb. A kezelés eredménye: a púpos, dudoros hegek szebbé, laposabbá válnak, a hegek mérete csökken, felszíne puhább lesz.

A széndioxid lézerrel végzett beavatkozás hatására nemcsak a kollagén rostozat és a heg felszínén a bőr újul meg, hanem javul a bőr vizet megkötő képessége, a besüppedt hegek kiemelkednek, a túlburjánzó hegek pedig lelapulnak. Összességében szebb, puhább, bőrfelszínt kaphatunk.

A széndioxid lézerrel végzett beavatkozás hatására nemcsak a kollagén rostozat és a heg felszínén a bőr újul meg, hanem javul a bőr vizet megkötő képessége, a besüppedt hegek kiemelkednek, a túlburjánzó hegek pedig lelapulnak. Összességében szebb, puhább, bőrfelszínt kaphatunk.

A Kenalog (szteroid tartalmú )injekciós megoldást a kiemelkedő ,, nyugtalan” hegek kezelésére használom. A beavatkozás előtt felszíni (lidocain tartalmú krém) érzéstelenítést, majd subcutan (bőr alá injekciózott ) érzéstelenítőt adunk be.

kryoterápia (folyékony nitrogénes fagyasztás) egyszerű és hatékony. Az egyenetlen felszínű hegeknél jól alkalmazható. Ideális széndioxid lézeres anyajegy műtét után, amikor a mélyebb kimetszés miatt kis túlsarjadást észlelünk.

A széles, már ellapult, de bőven erezett hegek utókezelésére IPL (villanófényes ) érkezelésre is lehetőség van, melynek során a lilás erek elhalványulnak, vagy akár felszívódnak , mely lényeges javulást hoz esztétikai szempontból. 

Bármelyik kezelést választjuk a fenti eljárások közül, több alkalom (átlagosan 4-7 ) szükséges a jó eredmény eléréséhez, a kezelések között 4-6-8 hét telik el a kezelési módtól függően. Az első vizsgálat során felállított stratégia változhat attól függően, hogy a páciens bőre miként reagál az adott eljárásra, olykor már a második kezelés alkalmával változtatok és más eljárással folytatom a kezelést.