Fittderma

bőrgyógyászati és orvosetésztétikai centrum

SHR szőrtelenítés

AZ SHR szőrtelenítő technika a szelektív fototermolízis elvén alapul. Szemben a lézeres és hagyományos IPL szőrtelenítési módszerekkel szemben nagy előnye, hogy a szőr-és bőrszín nem játszik olyan jelentős szerepet. Nem csak a melaninban, hanem az őssejtek proteinjében, szőrszálak mátrix sejtjeiben is elnyelődik a hőenergia, ezáltal nem csak a növekedési fázisban levő szőrszálakra hat. A felmelegedés fokozatos, kevésbé kellemetlen, kevesebb a nem kívánt mellékhatás. 

Gyógyszerszedésről (antibiotikum, isotretionin) minden esetben nyilatkozni kell.

Bármely testtáj kezelhető. A néhány alkalmas tartós szőrtelenítő kúra során a kezelt területekről a szőrszálak eltűnnek, a szőrtüszőgyulladások megszűnnek.
Fontos, hogy a kezelni kívánt területet a kezelések alatt csak borotválni szabad. Gyantázni, epiláló készüléket használni, a szőrszálat csipesszel eltávolítani ezt követően a kezelések között nem szabad, ez a kezelés hatásfokát lényegesen rontja. A kezeléshez 1-2mm szőrzet jelenléte ideális.

Napbarnított bőrön nem alkalmazható!

részletesen

Az SHR kezeléssel nem kell megvárni az őszt: nyáron is elvégezhető a kezelés. 

Bármennyire is kíméletes a hagyományos IPL technológia, nem szabad napra menni a kezelés előtt és után.

10-14 napig kerülni kell a napozást, szolárium, szauna használatot.

A kezelés után azonnal lehet folytatni a mindennapi tevékenységet.

Ellenjavallatok:

  • bőrdaganat
  • várandósság
  • napsugárzás által kiváltott kiütések
  • olyan gyulladásos bőrbetegségek melyek lefolyását a fényhatás súlyosbítja (lupus),
  • epilepsia
  • cukorbetegség
  • szívbetegség
  • pacemaker
  • fém beültetés, protézis

gyakori kérdések

Az anyajegyem sérült, vérzett, mi a teendő ?

A sérült területet gyengéden tisztítsa meg a szennyeződésektől, vagy odaszáradt vértől. 

Ha nincs jód allergiája Betadine oldatot cseppentsen a sérült anyajegyre és száraz tiszta ragtapaszt alkalmazzon 5-7 napig.

A jódra allergiás páciensek Octenisept spray-t vagy más jódmentes sebfertőtlenítőt használjanak.

A fedőkötés a pörk leválásáig szükséges.

Bőrgyógyászati szakvizsgálatra jelentkezzen be. Elég anyajegyszűrést kérni és várhat 4-6 hetet a vizsgálat.

Az anyajegyem vérzett, pedig nem érte sérülés. Mi a teendő ?

Sürgős bőrgyógyászati vizsgálatot kérjen (1-2 héten belüli ). A vérző anyajegyet a fent leírtaknak megfelelően lássa el.

Miben különbözik a lézeres és az IPL szőrtelenítés?

Mindkettő ugyanazon a fizikai elven alapul: minél világosabb a bőr, és minél sötétebb a szőr, annál eredményesebb, mivel a fény csak a szőr festékanyagában tud elnyelődni és hővé átalakulni, ami nélkülözhetetlen a szőrtüszők működésének a leállításához. Az úgynevezett IPL villanófényes eljárás, lehetővé tette, hogy ugyanazzal a hatásfokkal, de a lézeres eljárástól kevesebb fájdalommal (sőt, szinte teljesen fájdalommentesen) ugyanakkor gyorsabban tudjuk a szőrtelenítő kezeléseket elvégezni.

Fájdalmas az IPL villanófényes eljárás?

A vendégek fájdalomküszöbe egyénileg változik. Azonban azt általánosságban kijelenthetjük, hogy pácienseink pillanatnyi szúró-csípő érzést éreznek a beavatkozás során. Ha ezt jelzik, a kezelőfej hűtésével, a következő kezeléskor felületi (krémmel történő ) érzéstelenítéssel ez ellensúlyozható.

Milyen testtájon alkalmazható az IPL tartós szőrtelenítés?

Az IPL tartós szőrtelenítés minden testrészen alkalmazható, ahol a szőrben elég pigmentáció van ahhoz, hogy a fénynyalábok lehatoljanak a szőrtüszőig.

Tényleg végleges a szőrtelenítés?

A szőrtelenítés egy téves fordítás következtében “végleges szőrtelenítés” néven terjedt el a köztudatban, amit az angol “permanent hair removal” szóból kiindulva célszerűbb lett volna “tartós szőrtelenítésként” elnevezni. Azonban a többi szőrtelenítő eljárással összevetve egyaránt tartósabb és fájdalommentesebb kezelésről beszélhetünk. Az IPL villanófényes kezelés során a növekedési fázisban levő szőrszálakat tudjuk kipusztítani, ami testünk 30%-an található. A többi szőrzet úgynevezett pihenő fázisban van, amit csak később tudunk hatásosan kezelni. Ha az ellenjavallatokat, valamint a kezelések között szükséges pihenőidőszakot betartjuk, akkor 90-95%- os eredményt tudunk elérni.

Hány éves kortól lehet elvégezni ?

Fontos, hogy a szőrtelenítő kezelés elvégzésénél már kialakult szőrzet legyen, ezért az IPL tartós szőrtelenítés 16 éves kortól ajánlott , természetesen szülői beleegyezés is szükséges.